VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

ASR verlaagt renteopslag bij opbouw spaarhypotheek

Geplaatst op: 26-01-2018, 12:15:03

ASR-klanten met een spaarhypotheek gaan minder rente betalen als de waarde van hun verpande spaarpolis oploopt. De geldverstrekker gaat de premie gebruiken om het risico van de lening te verlagen. Aanpassing van de risicoklasse gebeurt automatisch en wordt elke maand bekeken.

ASR Hypotheken is naar eigen zeggen de eerste geldverstrekker die het opgebouwde spaarkapitaal continu meerekent bij het bepalen van de risico-opslag. Enkele andere banken doen dit alleen bij een renteherziening. Bij ASR wordt elke maand de rente van de lening opnieuw berekend. Als door groei van het spaarkapitaal de netto schuld in een lagere risicoklasse komt, wordt automatisch de volgende maand de rente aangepast. De nieuwe berekening geldt voor alle spaarhypotheken en voor hybride hypotheken waarin een lening deel zit met een spaarpolis.

Lagere aftrek

De geldverstrekker paste al langer automatisch de risicoklasse aan als klanten aflosten op hun hypotheek. Het meerekenen van het spaartegoed gebeurt sinds 1 januari van dit jaar. Volgens ASR is in de meeste gevallen bij een spaarhypotheek een lage rente in het voordeel van de klant. De groep die profiteert wordt volgens de bank-verzekeraar steeds groter naarmate de belastingaftrek lager wordt.

Kritiek op banken

Op het bankenbeleid rondom rente-opslagen is veel kritiek. De Consumentenbond riep vorig jaar geldverstrekkers op een eenduidig en transparant beleid te voeren. Sommige banken passen de risico-opslag tijdens de rentevaste periode automatisch aan bij een aflossing, veel andere doen dat niet. De Nederlandse Vereniging van Banken legde de leidraad die de bond hiervoor opstelde echter naast zich neer.

De Nationale Hypotheekbond pleitte in november in tv-programma Radar ervoor dat banken hun klanten jaarlijks informeren over de risico-opslag. Daarbij zouden ze ook moeten aangeven hoe ze in een lagere risicoklasse terecht kunnen komen door bijvoorbeeld extra af te lossen.

Kifid: automatisch aanpassen niet verplicht

Automatisch verlagen van de risico-opslag is echter niet verplicht, zo oordeelde de Geschillencommissie van klachteninstituut Kifid eind vorig jaar. In de behandelde zaak werd op een hypotheek van ABN Amro na overlijden bijna een derde van de lening afgelost. De bank bood toen geen renteverlaging aan en dat leidt tien jaar later tot onvrede bij de klant als hij ontdekt dat er zoiets bestaat als risico-opslag. De wet verplicht de bank hier niet toe en Kifid zag ook op grond van redelijkheid en billijkheid geen reden om ABN Amro te bestraffen. Jurjen Oosterbaan, directeur van bureau DFO, noemde deze uitspraak beschamend.

Bron: bijdrage van Paul de Kuyper op www.amweb.nl van 26 januari 2018

Vorige pagina